Una llengua que camina  Top

  • El Canal 33 estrena avui el documental 'Una llengua que camina'

    Coproduït per VilaWeb i TV3, es va pre-estrenar ahir a València · L'acte de presentació, amb tres-cents assistents, va ser un clam en favor del dret de veure TV3 al País Valencià

    El Canal 33 estrenarà a mitjanit en punt el documental 'Una llengua que camina' (primers minuts), coproduït per VilaWeb i TV3. El documental, que fa balanç d'un quart de segle d'ensenyament en la nostra llengua al País Valencià, es va pre-estrenar ahir a València, al Club Diario Levante. Hi assistiren la directora del documental, Amanda Gascó, i la majoria de protagonistes: Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas; Diego Gómez, mestre i ex-president d'Escola Valenciana; Mar Iglesias, professora de periodisme de la Universitat d'Alacant; i Dariana Groza, romanesa catalanoparlant. També hi van assistir el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i el director de VilaWeb, Vicent Partal.

    Dimarts s'havia va presentat a Barcelona (vídeo) i encara hi ha previstes una vintena de presentacions més. La web d'Escola Valenciana informarà dels punts i hores de cadascuna d'aquestes presentacions.

    El punt de partença del documental és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d'octubre de 2010 a València, que cloïa les celebracions dels vint-i-cinc anys de Trobades d'Escoles en Valencià. Aquestes Trobades d'estima per la llengua, les porta a terme, des de fa un quart de segle, Escola Valenciana.

    'Un País Valencià sovint invisible'

    'Era molt important fer el dibuix d'aquest País Valencià que és sovint invisible en alguns punts del País Valencià mateix i en alguns territoris de la mateixa parla com Catalunya', va explicar en l'acte de pre-estrena a Barcelona Gascó. I també: 'Els moviments cívics de defensa de la llengua i en concret d'Escola Valenciana necessitaven una dignificació.'

    Per Sarrià, 'un documental com aquest era necessari per a fer veure que hi ha una generació de milers de valencians que s'han educat en la nostra llengua i que són els que ara transformen el País Valencià des de baix i hi aporten normalitat'.

    El documental ensenya que la normalització lingüística avança al País Valencià des del naixement de l'ensenyament en català, fa més de vint-i-cinc anys, i de la perseverança dels moviments cívics. I fa veure que no hi una implantació òptima dels programes d?ensenyament en català a tot el territori perquè el govern autonòmic ho entrebanca contínuament. Això no obstant, el prestigi de l'ensenyament en català és indubtable i, malgrat tots els obstacles que hi posa el govern valencià, la societat el valora i el defensa. 'És paradoxal que un documental com aquest no es puga veure al País Valencià a través d'una televisió pública com és TV3, que entenem perfectament i que desitgem veure', va dir Gascó.

    La quotidianitat de cinc personatges

    'Una llengua que camina' narra les vivències de cinc personatges: Xavi Sarrià, Diego Gómez, Mar Iglesias, Dariana Groza, i Gerard Pitarch, dermatòleg que estudià en català a la Plana Alta i que porta les filles a les línies d'ensenyament en català.

    Tots, residents a punts diversos del territori valencià, relaten la seva experiència i diuen com veuen la salut de la llengua tant en l'àmbit professional, com en la vida quotidiana, a casa i al carrer.

    El documental compta amb la col·laboració de l'ICIC, Escola Valenciana, Edicions 96 i Bromera. A més de l'emissió d'avui a mitjanit, i de les múltiples presentacions que se'n faran a tot el país, el Canal 33 el tornarà a emetre els dies 10, a migdia, i 13, a les 17.30, pel mateix canal.

    http://www.vila…ua-camina.html
  • Vaja quines hores d'emetre'l....
  • Una nit contra la censura

    Avui a la vesprada presentarem a València el documental 'País Valencià, una llengua que camina', una coproducció de VilaWeb i TVC que divendres tothom podrà al Canal 33. He dit 'tothom', bo i sabent que ho deia malament, perquè la gent del País Valencià, precisament, no el podrà veure. La croada dement de Francisco Camps contra les emissions de TV3 encara es manté intacta, malgrat les declaracions i les bones paraules.

    És cert que el nou president de la Generalitat ha defensat sempre l'emissió recíproca de TV3 i Canal9 i són certs els gestos de desglaç que el molt honorable prodiga envers el Principat. Però els valencians continuem sense poder veure amb normalitat TV3 i hi ha dies en què això és més ridícul que mai. Avui, per exemple, quan gent de tot el país podrà veure i escoltar les històries de Xavi, Mar, Gerard, Diego i Dariana, però no els seus veïns de València, d'Alacant, de Castelló, d'Alzira o de Catarroja, justament els 'seus' de veres.

    Ara quan una bona part del País Valencià viu amb molta temor pel futur, i se n'adona, amb notícies greus com el maltracte del corredor mediterrani, que l'anticatalanisme visceral solament ha afavorit Madrid i ha deixat València en una situació de pràctica ruïna el retorn de TV3 a les nostres pantalles seria una pedra de toc. Perquè aquest és un senyal inevitable que el president Fabra haurà de fer si vol demostrar que ha après dels errors de Camps.

    http://www.vila…t-censura.html
  • File Name : Una llengua que camina - Amanda Gascó - 2011 [RIP TDT 33 Català per a rucatala.org & comparteix.cat] Per Teucre.avi
    Mida del fitxer: 700 Mb.

    [Pel·lícula]
    Vàlid: Sí [AVI]
    Duració: 00:56:41
    Pel·lícula completa: Sí

    [Vídeo]
    Resolució: 608x336
    Còdec: XviD MPEG-4 codec
    MPS : 25,00
    BitRate: 1625 Kbps
    Factor de qualitat: 0,33 b/px

    [Àudio]
    Còdec: MPEG 1 or 2 Audio Layer 3 (MP3)
    Nombre de canals : 2
    Velocitat de mostra: 48000 Hz
    BitRate: 101 Kbps

    UNA LLENGUA QUE CAMINA

    El documental fa balanç d'un quart de segle d'ensenyament en la nostra llengua al País Valencià, en un moment de greus atacs al català. El punt de partença és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d'octubre de 2010 a València, que cloïa les celebracions dels vint-i-cinc anys de Trobades d'Escoles en Valencià. Aquestes Trobades d'estima per la llengua, les porta a terme, des de fa un quart de segle, Escola Valenciana.

    'Un País Valencià sovint invisible'

    'Era molt important fer el dibuix d'aquest País Valencià que és sovint invisible en alguns punts del País Valencià mateix i en alguns territoris de la mateixa parla com Catalunya', va explicar en l'acte de pre-estrena Gascó. I també: 'Els moviments cívics de defensa de la llengua i en concret d'Escola Valenciana necessitaven una dignificació.'

    Per Sarrià, 'un documental com aquest era necessari per a fer veure que hi ha una generació de milers de valencians que s'han educat en la nostra llengua i que són els que ara transformen el País Valencià des de baix i hi aporten normalitat'.

    El documental ensenya que la normalització lingüística al País Valencià avança des del naixement de l'ensenyament en català, fa més de vint-i-cinc anys, i de la perseverança dels moviments cívics. I fa veure que no hi una implantació òptima dels programes d?ensenyament en català a tot el territori perquè el govern autonòmic ho entrebanca contínuament. Això no obstant, el prestigi de l'ensenyament en català és indubtable i, malgrat tots els obstacles que hi posa el govern valencià, la societat el valora i el defensa.

    'És paradoxal que un documental com aquest no es puga veure al País Valencià a través d'una televisió pública com és TV3, que entenem perfectament i que desitgem veure', va dir Gascó. Per això, a banda la pre-estrena d'avui a València, el documental es presentarà a més llocs de les terres valencianes. De moment, ja hi ha programat de presentar-lo a Vilamarxant (Camp de Túria), el 14 d'octubre, i a Alzira (Ribera Alta), el 2 de novembre, en el marc dels premis Ciutat d'Alzira de l'Editorial Bromera.

    La quotidianitat de cinc personatges

    'Una llengua que camina' narra les vivències de cinc personatges: Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas i que féu els estudis en català; Diego Gómez, mestre i ex-president d'Escola Valenciana; Mar Iglesias, professora de periodisme de la Universitat d'Alacant; Dariana Groza, romanesa catalanoparlant; i Gerard Pitarch, dermatòleg que estudià en català a la Plana Alta i que porta les filles a les línies d'ensenyament en català.

    Tots, residents a punts diversos del territori valencià, relaten la seva experiència i diuen com veuen la salut de la llengua tant en l'àmbit professional, com en la vida quotidiana, a casa i al carrer.

    El documental, una coproducció de VilaWeb i TV3 amb la col·laboració de l'ICIC, Escola Valenciana, Edicions 96 i Bromera, s?emetrà el dia 7 a mitjanit pel Canal 33, i es tornarà a emetre els dies 10, a migdia, i 13, a les 17.30, pel mateix canal.

    Més informació



    Pàgina de descarrega
  • 58 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

Programació








Altres webs d'enllaços