Quan vaig començar aquesta sèrie Ve la independència que avui s'acaba molts us n'enfotíeu perquè no volíeu creure que el Parlament acabés proclamant la independència de Catalunya. Cap altre Estat no l'ha reconeguda per ara, això és cert, però no perquè no hagi estat legalment proclamada, per aquest motiu no. De fet, els altres Estats no reconeixen la independència catalana però sí que reconeixen que ha estat proclamada, ja que, en cas contrari, no tindria sentit haver-s'hi pronunciat en contra. No t'ho acabes de creure però la independència ja és aquí, ha vingut, i encara que no sigui com l'hauríem imaginat, ni tu ni jo, és l'afirmació de sobirania del poble català més important de la nostra història contemporània. La tenim aquí i el cert és que uns teníem raó i els altres no la teníeu. Els superbs, els savis, els que creuen que la política només són conspiracions i traïdories, salvatgisme, els partidaris de la catàstrofe, de l'amargor i de la pitjor opinió de l?ésser humà han quedat en evidència davant de l'altruisme, de la valentia d'uns representants polítics que s'arrisquen a la presó i a la ruïna econòmica per les llibertats de Catalunya. En el debat de les idees hi ha clarament uns guanyadors i uns vençuts.
Ah, però ¿això és realment la independència? ¿Realment us esperàveu que amb un moviment d'alliberament nacional autènticament pacifista i popular, sense una estructura de comandament piramidal, la creació de l'Estat Català no tindria un alt preu, dures i desconcertants mostres d'improvisació, iniciatives polítiques espontànies fetes a la babalà i sovintejades situacions de ridícul? ¿Heu oblidat que l'independentisme és un moviment que va de baix a dalt i no al revés? ¿Esperàveu que el president Puigdemont després de proclamar la independència tindria poders màgics per assegurar les fronteres i per fer-se obeir en tot el territori? La independència de Catalunya l'ha d'omplir de contingut el poble català sobirà que l'ha reclamada amb insistència i, en aquest sentit, tindrà la independència que es mereix, exactament la independència que s'hagi guanyat a pols. Els regals els fan els Reis Mags. Mentre sigui de manera pacífica, tots tenim la possibilitat de fer costat a la legitimitat que representa el Govern del president Puigdemont i de desobeir massivament el Govern de Rajoy. Possibilitat de fer tota mena d'actes de força que no impliquin violència, com ara exercir el dret a la vaga general i indefinida. Si els creients diuen que Déu Pare Omnipotent, Senyor del visible i de l'invisible, escriu amb ratlles tortes ¿us esperàveu que el govern independentista de la Generalitat ens oferiria una república catalana com una línia recta, sense peatges, com una autopista de quatre carrils on avançar a tota velocitat? És el problema que tenen les paraules grans, la independència és com l'amor, la llibertat, la justícia o la veritat, som nosaltres i només nosaltres els que les omplim de contingut real i efectiu. De vegades no us entenc.
En temps de Pere el Gran, quan l'exèrcit més poderós del món d'aleshores, el de França, va envair Catalunya per annexionar-se-la gràcies a la croada decretada pel Papa, quan l'estat medieval d'aleshores trontollava, abandonat de tothom i sense aliats internacionals, només la gent de Catalunya va fer possible la victòria damunt dels enemics i la pervivència del país. Contra tot pronòstic, els nostres avantpassats van aconseguir conservar la independència amb tant afany, amb tanta resolució, que un monjo català anònim, autor de les Gesta comitum Barchinone et regum Aragonie, hi feia aquest encès elogi de la nostra nació:
"O Cathalonia, secla per omnia glorificeris,
magna mereberis et dominaberis, ere frueris!"
És a dir: "O Catalunya, per tots els segles glorificada seràs, molt guanyaràs i dominaràs i del cel gaudiràs!". Apunteu-vos-ho, pel que us pugui fer servei.
Jordi Galves Al Nacional.cat
L'unionisme no té un camí fàcil
«Els qui trobeu tants entrebancs al fet que nosaltres no hàgem pogut fer allò que volíem fer potser hauríeu de prendre esment en el fet que ells tampoc no ho han pogut fer»
És dilluns dia 30 d'octubre de 2017. La República Catalana ha estat proclamada. I precisament per això, perquè ha estat proclamada, ja hi ha uns quants estats que ens han dit que no la reconeixien. I molts més que callen, alguns dels quals són molt importants i significatius. Per això Espanya, reconeixent que ha estat proclamada, ha explicat als seus socis què calia dir, concretament, i com. I tanmateix, de moment ja n'hi ha un, Bèlgica, que ha fet un gest enorme: ha avisat Espanya i Europa que acceptaria d'acollir el president de la Generalitat com a exiliat. Aquest gest, només de fer-se públic, ja ha estat una gran bufetada política per al govern de Madrid. Podia no haver passat, però va passar divendres: Catalunya es va constituir davant el món en un estat independent. Aquesta era la primera fita on era imprescindible d'arribar, i hi vam arribar.
Aparentment, però, l'aplicació del 155 pel govern espanyol ha estat capaç de posar al seu servei una part suficient de l'administració autonòmica catalana. Si això acaba passant, ja veurem si dura i es consolida. Però en qualsevol cas caldria no perdre de vista el fet essencial: que la Generalitat de Catalunya és molt més que una simple administració. La Generalitat no és una diputació gran, ni una administració i prou. La Generalitat és la representació política del país i és important per això. El president, el govern i el parlament representen la nació catalana, tant si tenen poders sobre l'administració com si no. I d'això, en tenim una prova ben senzilla: durant decennis, la va representar el president Tarradellas, que va viure tot aquell temps sense secretari, ni xofer, ni escorta ni diners.
L'escenografia espanyolista intenta fer veure que ara ells tenen el comandament. Afirmen, sobretot, que han resolt el problema convocant unes eleccions que es faran a final de desembre. I aquesta afirmació és ben sorprenent, perquè aquest país té unes xifres sòlides i continuades de vot i preferència política des de fa dècades que sembla impossible que canvien només per l'aplicació d'un article d'una constitució. Els qui divendres tenien el 39% dels vots al Parlament de Catalunya no en tindran avui, de sobte, el 50%, ni sembla raonable que el puguen tenir el mes de gener, si no fan trampes. De la mateixa manera que el centenar de batlles que té el PSC, ni tan sols juntament amb l'únic batlle del PP, no representa ni representarà cap majoria alternativa del sobiranisme en el poder local.
L'escenografia, per a l'espanyolisme, sempre ha estat molt important. Hi creuen molt i s'esforcen en aquest tema. Però si grates una miqueta les coses comencen a veure's d'una manera diferent. Recordeu allò que Rajoy va assegurar que faria? Perquè no és ben bé el que està fent. Rajoy va dir que governaria Catalunya durant sis mesos i que després convocaria eleccions. I no us crida l'atenció que, de sobte, renuncie a governar Catalunya i convoque, ni que siga de manera il·legal, unes eleccions immediates, sense gairebé tenir temps de preparar-les?
No cal ser gaire sagaç per a entendre d'on ve aquest canvi de rumb monumental. Europa ha fet pinya amb ell, cínicament i malgrat el fàstic que li va produir l'agressió violenta del primer d'octubre. I atorga ara a Espanya una pròrroga per veure si troba cap solució del problema que ella mateixa ha creat. Però una pròrroga amb condicions: ha de ser tan curta com siga possible i no hi pot haver violència. Els qui trobeu tants entrebancs al fet que nosaltres no hàgem pogut fer allò que volíem fer potser hauríeu de prendre esment en el fet que ells tampoc no ho han pogut fer. La situació que vivim avui no és la que volien Rajoy i el PP. I la seua aparent fortitud és, de fet, una gran debilitat: perquè, ara, per exemple, a veure com evitaran el boicot dels funcionaris. Com posaran a treballar la màquina de la Generalitat si aquesta de sobte s'alenteix i treballa al ritme de no voler validar les coses sinó després de mesos i mesos de rascar. O com guanyaran aquestes eleccions que proposen, si no es fent trampes evidents i poc acceptables internacionalment. O O com faran obeir els ajuntaments. I a veure com podran fer tot això, a més, sense poder fer servir la violència oficial ni, possiblement "això no ho sé però tindria una certa lògica" sense poder il·legalitzar els partits independentistes, que és el que volien i pretenien.
He dit com podrien guanyar unes eleccions i no voldria que, per això, s'entengués que tinc coll avall que les eleccions es faran. No és així- Tant és guanyar com fer. Allò que importa i compta, i que determinarà el futur, en tot i també en les eleccions, és la decisió que prenga el moviment independentista.
Jo no tinc cap apriorisme sobre això de les eleccions. Si no es poden fer es demostrarà que Espanya no controla el territori. I si es fan però les guanya l'independentisme, cosa més que factible si no poden prohibir-l'hi la participació, aleshores demostraran a Europa que no hi pot haver cap solució mentre no posen l'interlocutor català a l'altura de l'espanyol. Què farà Rajoy en aquest cas? Tornar a demanar permís a Brussel·les per tornar a tancar una altra vegada el parlament. Personalment, per tant, jo encara no veig clar què és millor, quina opció és la més sensata per mantenir viva la república i guanyar. Però sí que demane una cosa: que la decisió siga compartida. Si els partits i les associacions es posen d'acord a fer una mateixa cosa, s'acabarà fent. El somni d'Espanya, i diria que el seu pla, és que cadascú prenga una decisió diferent per així afeblir-los a tots. Aquesta, per tant, hauria de ser l'única línia vermella: que no es faça res sense un acord enormement ampli i consensuat. En això i en totes les altres coses.
Res sense acord però sobretot res sense la denúncia de la il·legalitat comesa. El 130è president de la Generalitat és Carles Puigdemont i no hi haurà un 131è president legítim fins que ell no deixe de ser-ho per voluntat pròpia o pel vot lliure del Parlament de Catalunya. I per això la proposta de solució a la crisi que ha de posar sobre la taula el moviment independentista ha d'incloure necessàriament la restauració de la situació que tenia Catalunya divendres passat en el moment que Rajoy va trencar la seua pròpia constitució.
I arribats a aquest punt és on vull deixar clar que, precisament per això, perquè no hi ha solució política possible per a Catalunya que no passe pel retorn del parlament i el govern legítims que vam triar fa dos anys, la proclamació de la República, tant si avui té efectes administratius visibles com si no els té, va ser el pas més decisiu de tots. Si no l'haguérem proclamat simplement no tindrem cap lloc on tornar, excepte a l'autonomia espanyola.
Editorial Vilaweb 30-10-17
Vint-i-dos mitjans catalans han emès un editorial conjunt en què censuren l'empresonament del vice-president i consellers del govern català i en demanen l'alliberament. També fan un clam a la comunitat internacional: "Cal que les institucions internacionals es facin càrrec que Catalunya és una nació, que no és cap invent, i que les seves legítimes peticions de democràcia per a resoldre el conflicte amb '?estat espanyol han de ser ateses." Llegiu ací el manifest sencer:
«Amb el govern legítim de Catalunya
El govern de Catalunya ingressa avui a la presó en compliment d'un procés judicial en què és acusat de rebel·lió arran de la proclamació de la República. Aquest és un fet demolidor que ens remet a altres moments dramàtics de la nostra història. A més d'aquest empresonament preventiu del vice-president, set consellers i un ex-conseller, la resta del govern i el president Carles Puigdemont són a Bèlgica, pendents d'una ordre de detenció internacional. Per completar aquest escenari, la setmana que ve hauran de prestar declaració la presidenta del parlament i cinc membres de la mesa, afectats també per les mateixes acusacions. Les principals autoritats del país i els dirigents de dues grans organitzacions civils han estat objecte d'unes mesures repressives que obren un fosc panorama.
Pel bé de la democràcia i de la pau, cal que els membres del govern legítim de Catalunya siguin alliberats i que, juntament amb els exiliats, puguin reprendre les seves funcions. Cal que es normalitzi el funcionament sobirà del Parlament de Catalunya. Cal que es tanquin els sumaris oberts contra centenars d'alcaldes, càrrecs públics i més ciutadans. I que no es repeteixin episodis de violència contra la població civil com els del dia 1 d'octubre durant la celebració del referèndum.
Cal que les institucions internacionals es facin càrrec que Catalunya és una nació, que no és cap invent, i que les seves legítimes peticions de democràcia per resoldre el conflicte amb l'estat espanyol han de ser ateses. La nació catalana no serà silenciada amb mesures repressives. Cal que els drets democràtics i nacionals siguin respectats en un context de civisme i tolerància.»
El Punt Avui
Diari Ara
Nació Digital
VilaWeb
El Nacional
Directe
El Temps
Racó Català
El Vallenc
Nova Conca
Revista Esguard
L'Opció
Sàpiens
Descobrir
Enderrock
Bonart
El Món
Tot Sant Cugat
Tot Cerdanyola
Tot Rubí
El Món Terrassa
Revista Mirall
Per: Pere Cardús
02.11.2017 22:00
Un repic d'atuells? Una nova concentració davant els ajuntaments? Sortir a la porta del lloc de feina a migdia? Una altra gran concentració de protesta? Més espelmes? Una encartellada? Més caixa de resistència per a anar pagant multes? Podem fer el favor d'obrir els ulls i ser conscients de què tenim davant?
Eleccions
Algú vol anar a les eleccions com unes autonòmiques qualssevol amb el tradicional ball de candidatures de partit? Que s'ha d'anar a les eleccions imposades i guanyar-les és evident. Però no s'ha de fer el paperina. La batussa dels partits és ara més insultant i innecessària que mai. De fet, no crec que sigui tolerada per gairebé cap defensor de la República i de la democràcia.
El cop d'estat
El vice-president Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Joaquim Forn són a la presó per haver complert un mandat democràtic i legal. Jordi Cuixart i Jordi Sànchez ja fa gairebé vint dies que estan tancats per haver defensat la democràcia als carrers de Catalunya de manera pacífica. El president Carles Puigdemont i els consellers Lluís Puig, Toni Comín, Meritxell Serret i Clara Ponsatí tenen una ordre de crida i cerca internacional. El govern espanyol ha pres el control dels Mossos d'Esquadra i ha retirat la protecció de persones amenaçades de mort. L'estat espanyol ha penetrat en els departaments de la Generalitat i ha despatxat els servidors públics que li feien nosa. El cop d'estat és actiu i es fa a cara descoberta i al bell mig d'Europa, en ple segle XXI.
De voler tenir raó a voler guanyar
Diria que fa massa temps que estem més pendents de tenir raó que no de mirar la realitat fit a fit. Diria que fa massa temps que estem més pendents de proclamar la República que no de guanyar-la. I faig autocrítica, en aquest sentit. El poder ve dels fets i no de les teories i els millors fulls de ruta. I ara hem de començar a acceptar alguns fets consumats si no volem continuar fent-nos trampes al solitari. Cal dir les coses tal com són i encarar-les. No podem fer veure que tot va bé i que ens en sortirem perquè som així de ben parits. Ja n'hi ha prou de dir que no ens poden fer mal i que estan acabats. Ha de quedar clar que ens en sortirem si assumim ara mateix els sacrificis i els inconvenients de viure perseguits per les nostres idees polítiques per un estat autoritari que ja fa temps que dóna mostres clares de feixisme.
Acceptar incoherències
En aquest trajecte que farem ara hi ha un marc que no es pot abandonar mai: la República és la legalitat i té tota la legitimitat; el cop d'estat és il·legal i absolutament il·legítim. Vivim ara en dues realitats paral·leles que no són incompatibles temporalment. La República Catalana ha estat proclamada. I ara cal fer tant com es pugui, en aquest combat que ens imposa Espanya, per defensar-la fins que no sigui respectada aquí i a fora. Les dues realitats no són incompatibles per molt que siguin incoherents. Hem de deixar d'incomodar-nos per les incoherències i preocupar-nos més de guanyar. De fet, la coherència ha d'estar sempre en l'objectiu. I totes les incoherències del mentrestant han de restar assumides i supeditades a la coherència final.
Mentalitat de combat
També és un bon moment per a deixar de demanar explicacions i més explicacions i més detalls i més informació precisa. Els periodistes farem la nostra feina per a saber tot allò que es pugui saber i més, i explicar-ho. Però els ciutadans que vulguin defensar la llibertat i la democràcia han de començar a actuar amb més mentalitat de combat i no d'homes i dones d'una república consolidada i lliure. Que s'han de saber coses i les raons de les decisions? És clar. Tantes com sigui possible. Però pensem sempre si les informacions que exigim als qui hi ha al capdavant poden deixar exposada l'estratègia i els moviments a la mercè de l'adversari.
Les batalles que es poden guanyar
Ara cal concentrar bé les accions i gestionar bé els esforços. Cal ser eficaços. Dedicar temps a les batalles que es puguin guanyar i deixar sol l'estat espanyol en aquelles en què té tota la força per imposar-se. El govern de Carles Puigdemont ha fet justament això. I és això mateix que cal que fem tots plegats. Hem d'anar deixant de fer trobades testimonials que ja no aporten res de bo.
Si no n'hi ha prou, n'hi haurà més
L'1 d'octubre va ser una jornada històrica de dignitat i apoderament popular. Va ser un referèndum que va demostrar que la gran majoria de Catalunya vol la independència i la República. Però sembla que més del 40% del cens no és suficient per al món. Ara l'estat espanyol ens vol donar una nova oportunitat de demostrar que el suport social a la independència és molt majoritari. Si el 27-S, amb el 48% dels vots, i l'1-O, amb més del 40% del cens en una situació d'amenaça i violència consumada, no són suficients, caldrà anar un pas més enllà el 21 de desembre.
Els nostres vots
Però no seran pas unes eleccions normals, amb el govern a la presó o a l'exili. I no seran unes eleccions normals, amb els líders dels moviments sobiranistes també empresonats. I no seran normals amb les institucions intervingudes i ocupades. No seran normals amb milers de policies i militars ocupant els nostres carrers. Ni ho seran amb desenes de milers de ciutadans de fora de Catalunya arribats amb autocars i trens fent-se passar per catalans per omplir els carrers amb manifestacions contra la independència. I no seran normals amb els mitjans sota amenaça i mig intervinguts. Ni ho seran amb webs i comptes de les xarxes socials tancades per ordre de la Guàrdia Civil o els jutges. Ni seran normals amb multes milionàries i comptes corrents intervinguts. Però no podran intervenir, ni empresonar, ni inhabilitar els nostres vots. Això que tanta por els fa i que Europa els ha obligat a convocar el mateix dia que s'aprovava la suspensió de l'autonomia al senat.
La prima de risc
Mentre no arribi el dia d'anar a votar, potser cal que deixem de fer només coses boniques i que ens arromanguem per a fer saltar la prima de risc del deute espanyol. Cal que demostrem que no ens deixarem trepitjar. O és que tan sols estem disposats a dir que no ho permetrem, però acabar permetent-ho tot? Voleu dir que no cal entrar en una nova dimensió? Voleu dir que no cal deixar de convocar a les dotze o a les set als llocs de sempre? No us sembla que cal interrompre les nostres vides normals? Podem deixar de queixar-nos i començar a fer valer la proclama que diu que els carrers seran sempre nostres? I qui diu els carrers diu les autopistes, les duanes, les vies de comunicació, les delegacions d'aquest govern espanyol? Que no podem fer un pas més sense trencar l'actitud pacífica? I tant que sí.
No ens podran aturar
No sé si Espanya dóna Catalunya per perduda. Ho sembla. Perquè tot això que fa no podrà recuperar-ho mai més. Però sembla que vol morir matant. Que, en la seva desfeta, vol liquidar el poble català. Jo penso continuar somrient. Això no m'ho prendran mai. Però, més enllà de riure, no penso parar de lluitar fins el dia de la retirada d'aquesta colla d'autoritaris i de franquistes, de la llibertat del nostre govern i els representants cívics i de la plenitud de la República Catalana acabada de néixer. No ens podran aturar.
Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.