Benvolguts socis / Benvolgudes sòcies,
Com bé sabeu, dimecres passat el Parlament de Catalunya va aprovar una proposta de nou finançament per a la Generalitat basada en el concert econòmic. Des d'Òmnium fa temps que hem volgut tenir un posicionament clar i ferm a favor de la independència fiscal, ja que la veiem com un pas imprescindible per poder garantir el futur del país, de la llengua i la cultura catalanes. En aquest sentit, després del ple del Parlament de dimecres, la Junta Nacional d'Òmnium ha cregut oportú fer-vos arribar un posicionament de caràcter intern exposant quina és la valoració que fa l'entitat del que ha succeït en els darrers dies. Evidentment, restem a la vostra disposició per a qualsevol comentari o aclariment.
Deixeu-me aprofitar aquest correu per desitjar-vos un bon estiu. En els propers mesos, caldrà que tots i totes estiguem ben atents i continuem treballant fort per continuar defensant amb dignitat i valentia la nostra llengua, la nostra cultura i el nostre país. Hi serem.
Cordialment,
Muriel Casals i Couturier, presidenta d?Òmnium Cultural
Òmnium Cultural es felicita per la resolució de pacte fiscal que va aprovar el Parlament dimecres passat.
La proposta, avalada per la majoria dels representants democràtics del poble de Catalunya, planteja un nou model fiscal que compleix els mínims indispensables perquè, com diu el text, aquest país pugui assolir "la plena capacitat de decisió sobre tots els tributs suportats a Catalunya, disposar dels recursos econòmics que com a país es generen per atendre les polítiques socials i de creixement, i garantir la lleialtat institucional per evitar arbitrarietats i incompliments de les parts".
Entre d'altres aspectes, aquesta és una notícia excel·lent, perquè mostra com el Parlament català ha interpretat la voluntat majoritària que existeix avui en dia a casa nostra i que reivindica una hisenda pròpia. Fa temps que la societat civil (entitats, sindicats, patronal...) i els ciutadans catalans avalem un model de recaptació i gestió dels nostres impostos, i ara hem vist com aquesta majoria social s'ha traslladat també a una majoria política.
És important que el punt 4 de l'acord estableixi que l'Agència Tributària de Catalunya sigui l'única administració responsable de l'exacció, la gestió, la recaptació, la liquidació, la revisió, la sanció i la inspecció de tots els tributs. Aquest punt ha aconseguit una forta majoria parlamentària "CiU, Esquerra i Iniciativa" i és l'únic que no ha acceptat íntegre el segon partit del país. Cal lamentar que el PSC se n'hagi desmarcat, però també cal reconèixer l'esforç dels socialistes catalans, principal partit de l'oposició, per assumir la majoria de l'articulat. Igualment, cal felicitar-se perquè la immensa majoria de les forces parlamentàries catalanes "incloent-hi el PP" hagin admès, ni que sigui amb l'abstenció, que els successius sistemes de finançament que ha tingut la Generalitat en els darrers 32 anys no han permès resoldre alguns dels problemes de fons que pateix Catalunya. I que cal "un canvi de model" en la relació fiscal amb l'Estat.
Igualment convé destacar el fet que a partir d'ara es formi un grup de treball amb els partits que han acceptat íntegrament la resolució que s'encarregui, "amb capacitat decisòria", de fer "el seguiment de la negociació amb l'Estat". I també que la resolució insti el Govern a aconseguir la màxima implicació activa "de tots els sectors polítics, econòmics i socials de Catalunya".
Això és precisament el que Òmnium Cultural ha fet fins ara: implicar-s'hi, demanant la independència fiscal per al nostre país. Considerem que la part més determinant del procés s'obre a partir d'aquests moments, amb la negociació amb el Govern de l'Estat. Com que el Govern que presideix Mariano Rajoy ha rebutjat fins ara els punts que considerem indispensables per al nou model fiscal català, Òmnium Cultural manifesta que està enllestint una proposta, raonable i efectiva, perquè, en el cas d'un més que previsible fracàs en les negociacions, la nostra entitat desplegui una campanya de lleialtat fiscal amb les institucions catalanes.