La justícia posa condicions a la immersió

La justícia posa condicions a la immersió

El TSJC permet a les famílies que ho demanaven d'escolaritzar els fills en castellà

Els vint-i-quatre magistrats de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han decidit (pdf) d'admetre excepcions a la immersió lingüística a l'escola, de tal manera que totes les famílies que ho demanin podran ser escolaritzades amb l'espanyol com a llengua vehicular; serà el cas de les tres famílies que van presentar el recurs i que han estat defensades per l'advocat Ángel Escolano. Ha estat Escolano mateix que ha explicat la decisió dels magistrats un cop s'ha fet efectiva. Ha estat la resposta al recurs presentat per la Generalitat a la sentència que obligava les escoles a incloure el castellà com a llengua vehicular.

El tribunal diu que no pot fer un pronunciament general sobre l'ús del castellà com a llengua vehicular en el sistema educatiu català.

La resolució diu que estima parcialment el recurs de reposició presentat per la Generalitat i marca l'obligació que té d'atendre la demanda de les famílies que havien presentat el recurs. I especifica que la interlocutòria no es refereix 'al sistema educatiu sencer a Catalunya'.

La resolució ha estat aprovada amb 21 vots a favor i el vot particular d'un dels magistrats. Convivència Cívica Catalana (CCC) ja ha anunciat que recorreran la decisió al Suprem.

Mas: 'Som on érem i no ens mourem d'aquí'

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet unes declaracions d'urgència quan s'ha sabut la decisió dels magistrats. 'Pel que sabem, i amb prudència fins que no llegim la lletra petita, podem dir que som on érem i que no ens mourem d'aquí'.

Els precedents

El 2 de setembre el TSJC va dictar una interlocutòria (pdf) donant al Departament d'Ensenyament un termini de dos mesos perquè introduís el castellà com a llengua vehicular a les escoles. D'aquesta manera volia fer complir les sentències del Tribunal Suprem espanyol, que havia rebut queixes de quatre famílies, i del Tribunal Constitucional, contra l'estatut.

La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'estatut considera el castellà llengua vehicular de l'ensenyament, igual que el català. Uns pares van demanar empara al Suprem i aquest els va donar la raó.

El recurs de reposició de la Generalitat que avui estudia el TSJC es basa en la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que també és recorreguda al TC pel Partit Popular. No és clar que avui mateix hi pugui haver sentència, però s'espera que hi haurà les habituals filtracions sobre la deliberació.

http://www.vila…-immersio.html

P.D.

Ara cap al suprem (espanyol) on "aclariran" el que vulguin, només hem guanyat temps... i diguin el que diguin el sistema català en aquest estat ejpanyol té els dies comptats
Rigau: "Avui és un bon dia per al govern i el departament d'Ensenyament"
Redacció Actualitzat a les 17:56 h 08/03/2012

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, s'ha mostrat molt satisfeta amb la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que avala el model d'immersió lingüística. Després de reunir-se amb els partits que van donar suport a la llei d'educació, tots excepte el PP i Ciutadans, Rigau ha assegurat que "el sistema en la seva globalitat queda preservat i no es qüestiona el model". Sobre les famílies que han demanat que el castellà sigui llengua vehicular, Rigau ha afirmat que cada centre disposa de mecanismes per fer-ho i atenció individualitzada per atendre aquestes famílies. La consellera ha remarcat que el govern tenia molt clar que "a Catalunya cap infant havia de ser disgregat per raó de llengua".
La consellera ha reconegut que "hi havia preocupació per si, de la decisió judicial, se'n derivava un canvi de model", però ara queda la "constatació que quan s'analitza bé el model, se li reconeix la validesa. És una Victoria del Parlament", i la mostra de la seva "sobirania" i de "que les seves lleis son respectades".

La interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) insta la Generalitat a escolaritzar en castellà com a llengua vehicular els fills de les tres famílies que van recórrer al Suprem i a qui aquest tribunal els va donar la raó.

D'acord amb la Llei d'Educació de Catalunya, "el català és la llengua prioritària perquè és la llengua pròpia, i es garanteix l'aprenentatge del castellà. A partir d'aquí l'objectiu final és que els nostres nois coneguin les dues llengües".

Irene Rigau ha explicat que els pares que demanen que els seus fills siguin escolaritzats en castellà són una minoria. La consellera ha recordat que "quan s'inicia el primer ensenyament, a la matricula, els pares poden demanar atenció lingüística individualitzada", que cada centre aplicarà amb el seu mecanisme. En aquest sentit, "l'escola s'adreçarà a la família en castellà" i el cas que el nen no entengui el català "se li donarà material concret comprensible". Sempre, però sense perdre de vista que "el català és la llengua vehicular" a Catalunya.

http://www.324.…t-dEnsenyament
Desenes de milers de xiquets valencians no poden estudiar en català

L'oferta del Consell és inferior a la demanda · La Generalitat vol eliminar la línia en català i fer-ne una de sola plurilingüe

Mentre a Catalunya un recurs interposat per tres famílies ha deixat tocat el model d'immersió lingüística, al País Valencià cada any desenes de milers de xiquets no poden estudiar en català malgrat que ho volen i, a sobre, el Consell preveu ara d'eliminar la línia en català per imposar-ne una de sola que inclogui català, castellà i una tercera llengua.

Segons les dades facilitades per Escola Valenciana, la demanda d'una línia en català a infantil era l'any passat del 61%. L'oferta, però, era del 33%, de manera que prop de la meitat dels alumnes es va quedar sense poder estudiar en català. Les xifres d'enguany són similars. Així, a infantil i primària hi ha gairebé 126.000 alumnes que voldrien aprendre en català i no poden. Un percentatge que s'incrementa a secundària, on el 65% dels instituts exclou la possibilitat d'escollir el programa d'ensenyament en valencià (PEV) i, per tant, el dret a estudiar en català.

'Les cinc universitats valencianes han avalat el model de la línia, i està demostrat que el millor sistema és el de la immersió lingüística', diu a VilaWeb Àngel Martí, gerent d'Escola Valenciana, que avisa que el model únic que vol imposar el Consell 'és un colp a l'escola pública i a la llengua a les escoles'. Martí recorda que els alumnes escolaritzats en català acaben l'educació amb més competències: 'La immersió lingüística ha demostrat els bons resultats, on al País Valencià encara són més evidents: està demostrat que els xiquets escolaritzats en català tenen més coneixement de català, de castellà i d'anglès'.

Escola Valenciana és una de les entitats que formen la plataforma Somescola.cat i Martí insisteix en el suport de l'entitat a la immersió lingüística.

http://www.vila…ar-catala.html

P.D.

Aquesta és la REALITAT, al país valència, a les illes i quant es surtin amb la seva... a Catalunya

Qualsevol cosa que no sigui castellana a Espanya no pot existir i qui ho vulgui disfressar, discutir o fer l'oreneta... l'únic que fa és enganyar-se a ell mateix (mira en Pujolet i que t'ho expliqui)