El català a l'escola  Top

 • Calen voluntaris per a defensar el català a l'escola

  Somescola començarà el 15 de febrer una campanya per a recollir adhesions al manifest

  Somescola comença una nova campanya perquè els centres s'adhereixin al manifest en defensa de la llengua a l'escola. Per això cerca voluntaris que vulguin participar-hi amb aquesta crida: 'Tens tres hores per a defensar el català a l'escola?' La tasca d'aquests voluntaris consistirà a telefonar als centres d'ensenyament per animar-los a adherir-se al manifest.

  La campanya es durà a terme entre el 15 de febrer i el 31 de març, i els voluntaris que s'ofereixin dedicaran tres hores al dia a trucar a les escoles des dels punts on s'habilitaran les línies de telèfon, que seran a Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, Lleida, Manresa, Vic, Girona i Mataró.

  Tal com explica la plataforma, la finalitat de la iniciativa és 'mostrar el consens que hi ha entre la comunitat educativa catalana al voltant d'un model d'ensenyament que ha estat reconegut internacionalment'.

  Somescola va néixer arran de l'atac a la immersió lingüística per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que imposava a la Generalitat que adoptés mesures perquè el castellà també fos vehicular a l'escola. Tot amb tot, va suspendre cautelarment l'ultimàtum fins que no es resolgui el recurs interposat per la Generalitat.

  http://www.vila…a-lescola.html
 • Inquietud pel 'model únic' a les escoles valencianes

  Pot fer desaparèixer la línia en català · El secretari autonòmic d'Educació presentarà aquesta setmana el nou model, sense haver-ne parlat amb la comunitat educativa

  Semblava que els canvis del Consell havien de posar fre a propostes de l'ex-conseller Font de Mora com la línia única, que preveia d'integrar català, espanyol i una altra llengua, en detriment de la línia en català, que desapareixeria. Però tot indica que la línia en català continua en perill. En efecte, el secretari autonòmic d'Educació, Rafael Carbonell, va anunciar fa uns pocs dies que aquesta setmana presentaria el nou 'model únic'. Ningú no sap de cert, tanmateix, en què consisteix aquest model perquè la conselleria no n'ha parlat amb cap dels agents implicats.

  El canvi d'Alejandro Font de Mora per José Císcar a la conselleria va semblar que havia de suavitzar les tensions. En les primeres reunions la conselleria defensava un pla plurilingüe que preveia un mínim de 50% en català i una implantació progressiva. 'Però temem que no hagen tornat a la posició de Font de Mora, perquè és l'únic document que no retiraren de la taula de negociació', diu a VilaWeb el gerent d'Escola Valenciana, Àngel Martí.

  La taula sectorial es va reunir un parell de voltes, i semblava que hi havia voluntat de concòrdia, però la reunió que s'havia de fer al gener, la va desconvocar unilateralment l'administració i des d'aleshores no se n'ha sabut res més.

  L'actual consellera, Maria José Català, que va succeir a Císcar, no s'ha manifestat sobre la qüestió. Qui ho ha fet, per anunciar la presentació del model, ha estat Rafael Carbonell, autor, justament, del decret Font de Mora. 'Per desgràcia, pensem que el camí que traça el secretari autonòmic és el mateix que va començar Font de Mora', diu Martí, que abona la posició contrària a un model que integri tres llengües al 33% cadascuna.

  Escola Valenciana: 'No anirem vint-i-set anys arrere; és la nostra línia vermella'

  El model únic significaria la desaparició de la línia i, per tant, de l'ensenyament en català, després de gairebé tres dècades d'implantació. 'No pensem retrocedir vint-i-set anys per megalomanies de la conselleria. Ens posarem en avant de la defensa de l'ensenyament en català', manifesta el gerent d'Escola Valenciana, que retreu a la consellera d'Educació que no hagi desautoritzat el secretari autonòmic. 'Si volen negociar, ens tenen oberts per a arribar a acords, però la nostra línia vermella és que no es perda l'ensenyament en català com a propi de les escoles'. Un model d'ensenyament que, a més de garantir l'aprenentatge en la llengua pròpia, s'ha demostrat millor que no les línies en castellà, si ens atenem als resultats acadèmics. 'Si apostaren per la bona escola, ja saben què han de fer: hem demostrat que aquest és el sistema que s'hauria de generalitzar.'

  Escola Valenciana està decidida a dedicar tots els recursos i forces a defensar l'ensenyament en català, i Martí recorda que en les mobilitzacions del sector públic d'aquests últims mesos, el lema 'Sí al valencià' hi ha estat sempre present. 'Perquè mai no hem perdut de vista que no podíem abandonar la batalla i deixar-ho en mans de la conselleria; per això defensarem fins a l'extenuació el model que defensa la majoria de la comunitat educativa.'

  'Tenim els mecanismes preparats --adverteix--. Aprofitarem les sentències sobre l'ensenyament en català de Catalunya per tirar-los-les a la cara, perquè les providències del Suprem diuen que els nostres xiquets tenen el dret d'aprendre en la seua llengua'. I avisa que han preparat un dictamen jurídic per a demanar la suspensió provisional de tota mesura, amb l'argument que el decret de Font de Mora vulnera algunes lleis. 'Ja diguérem al conseller anterior que una mesura com aquesta havia d'eixir, si més no, com va eixir la llei d'ús i ensenyament del valencià: sense cap vot contrari al parlament'.

  http://www.vila…lencianes.html
 • llunaiestrelles
 • i
 • 39 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

ProgramacióAltres webs d'enllaços


Altres WEBs