La Unió Europea posa en perill l'etiquetatge en català  Top

  • La Unió Europea posa en perill l'etiquetatge en català

    L'Eurocambra aprovarà avui una directiva que obliga a etiquetar en almenys en una llengua oficial europea
    Si s'aprova, Espanya podria prohibir el català i els eurodiputats fan pinya per evitar-ho

    Espanya podria prohibir l'etiquetatge en català per culpa d'una nova normativa comunitària que l'Eurocambra aprovarà avui. Si l'esmena presentada in extremis pels eurodiputats catalans en bloc (la signen, fins i tot, Santiago Fisas del PP i Maria Badia i Raimon Obiols del PSC) no s'accepta, el govern espanyol podrà imposar el castellà en tots els productes comercialitzats a l'Estat i declarar il·legals les etiquetes només escrites en llengua catalana. La futura legislació preveu que els Estats puguin obligar a etiquetar almenys ?en una o més llengües oficials de la Unió Europea? i el català, tot i ser la tretzena llengua més parlada als 27 estats de la UE, encara té l'estatus de regional i minoritària.

    Els productes únicament en xinès o en àrab desapareixeran de les prestatgeries dels supermercats europeus, però de rebot, i segurament sense voler-ho, el Parlament Europeu també podria il·legalitzar l'etiquetatge en català. La normativa permetrà afegir llengües ?addicionals? en les etiquetes, com ara la catalana (amb 12 milions de parlants), però sempre com a complement d'una de les 23 llengües oficials, com el gaèlic (només 70.000 parlants). Tot plegat demostra que a la UE qui no té estat (propi) no hi és comptat i que l'oficialitat de la llengua catalana no és cap reivindicació folklòrica ?provinciana?, Vidal-Quadras dixit.

    L'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, va haver de recordar ahir al ple d'Estrasburg que ?milers d'empreses usen només la llengua catalana per etiquetar els seus productes, cosa que és ben rebuda pels consumidors europeus?. L'objectiu inicial de la nova directiva comunitària que es votarà avui només era garantir als consumidors que els etiquetes els informin de forma clara i fàcilment llegible de les calories, greixos, greixos saturats, carbohidrats, sucres, proteïnes i sal dels productes. Però si l'esmena catalana (impulsada per Tremosa i pel republicà Oriol Junqueras, amb el suport d'uns quaranta eurodiputats més) no progressa, els governs espanyols podran aprofitar l'empara europea per arraconar el català.

    La socialista Maria Badia demana que no es desconfiï d'Espanya: ?No crec que l'Estat espanyol vagi en contra de l'etiquetatge en català, eusquera ni gallec?, va defensar, tot i que no fa ni una setmana que el seu propi partit, el PSC, va votar amb el PSOE i el PP en contra de reclamar l'oficialitat del català aprofitant l'adhesió de Croàcia a la UE, l'1 de juliol del 2013. Precisament ahir, Tremosa, Junqueras i l'ecosocialista Raül Romeva li van retreure en un comunicat que el PSC signi una cosa a Brussel·les i voti la contrària a Madrid.

    De la seva banda, el portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, es va comprometre a fer tot el possible perquè ?es pugui continuar etiquetant en català?. Si l'Estat ho prohibís, la Generalitat al·legaria que l'Estatut, ?una llei espanyola, reconeix que a Catalunya la llengua pròpia és el català?, tot i que a la UE no sigui oficial.

    http://www.avui…gn=rss&f=Avui+
  • L'Eurocambra no admet l'esmena en defensa de l'etiquetatge en català

    La nova normativa sobre etiquetatge s'aprovarà avui

    Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) han explicat, en un comunicat conjunt, que l'esmena no es podrà votar perquè 'cada cop que s'ha discutit al Comitè de Medi Ambient del Parlament Europeu, populars i socialistes s'hi van oposar'. Tot apunta que la normativa s'aprovarà sense problemes, fent perillar l'etiquetatge exclusiu en català.

    Els tres eurodiputats han lamentat que l'esmena signada per quaranta eurodiputats, no hagi prosperat. La normativa preveu que els envasos dels aliments incloguin informació més clara sobre les calories i la quantitat de greixos, greixos saturats, carbohidrats, sucres proteïnes i sal dels productes. L'objectiu d'aquesta legislació, acordada pel Parlament Europeu i el Consell, és que els consumidors estiguin ben informats sobre la composició dels aliments però es podria fer servir per posar en perill l'etiquetatge en llengüa catalana.

    El text que s'ha de votar és aquest: 'Dins del seu territori, l'estat membre en el qual es ven el producte pot estipular que l'etiquetatge s'hagi de fer en una o més llengües, d'entre les oficials de la Unió'. L'esmena que no s'ha acceptat volia eliminar l'apreciació 'd'entre les oficials de la Unió'.

    Per Ramon Tremosa, aquesta normativa 'demostra una vegada més la necessitat d'obtenir el reconeixement oficial de la llengua catalana a les institucions europees'. Els eurodiputats del PSC, ICV, ERC i CiU van demanar a Espanya que, aprofitant l'adhesió de Croàcia a la UE, que requerirà una votació unànime al Consell per a decretar el croat com a llengua europea oficial, també es demanés de votar l'oficialitat del català. La setmana pasada, PP i PSOE, amb el vot també dels vint-i-cinc diputats socialistes catalans, van votar en contra d'aquesta mesura al Congrés dels Diputats.

    http://www.vila…ge-catala.html
  • L'Estat (ESPANYOL!!!)garanteix que es podrà etiquetar en català

    La ministra Leire Pajín sosté que la nova normativa europea no varia l'escenari actual i garanteix que es podrà seguir ?com fins ara?. Més de dues mil empreses utilitzen la llengua a les etiquetes

    Ningú ha de patir. L'etiquetatge de productes només en català es podrà continuar fent tot i l'aprovació, dimecres, de la normativa europea que obliga que a les etiquetes hi figuri almenys un dels idiomes oficials a la UE. Això és el que va prometre ahir la ministra de Sanitat, Leire Pajín, en una entrevista a RAC1.

    Una lectura estricta de la norma obriria la porta al fet que l'Estat espanyol prohibís l'etiquetatge només en català perquè no és llengua oficial a la UE. Això no passarà perquè, a criteri de Pajín, la directiva no modifica el règim actual. La ministra sosté que el sistema d'etiquetatge que funciona a l'Estat no crea problemes: ?Ho portem amb plena normalitat i sense cap tipus d'incident lingüístic; com que no hi ha cap novetat se seguirà fent com fins ara?. Per tant, segons va declarar, els productors que fins ara han etiquetat productes només en català ho podran continuar fent.

    Pajín no és l'única que pensa que no canvia res per l'aprovació de la normativa. També pensa el mateix l'Associació en Defensa de l'Etiquetatge en Català (ADEC), tot i que els arguments són diametralment oposats: no canvia res però és una oportunitat perduda per fer un pas endavant i canviar una situació que, a hores d'ara, es qualifica de ?dramàtica?.

    Ariadna Vidal, secretària de l'associació, explica que si hagués prosperat l'esmena que els eurodiputats catalans van presentar per protegir la llengua el que s'hauria aconseguit és, precisament, que el castellà deixés de ser obligatori. De fet, el català està permès com a única llengua d'etiquetatge en productes tradicionals de la terra, però no en la resta. Segons Vidal, si la proposta dels eurodiputats hagués prosperat el que s'hauria aconseguit és que també s'oficialitzés l'etiquetatge només en català a la resta de productes. I posa un exemple: l'any 2009 l'Agència Catalana de Consum va imposar unes noranta multes a empreses catalanes que no etiquetaven en castellà.

    Segons les dades de l'ADEC, actualment a Catalunya hi ha 2.059 empreses que utilitzen el català a les etiquetes. Això no vol dir que únicament utilitzin aquesta llengua, sinó que la hi incorporen. L'associació valora positivament l'evolució a l'alça que hi ha hagut ?un creixement sostingut des del 1989, quan se'n tenen dades?, però considera que encara són un nombre petit d'empreses, pel volum d'activitat econòmica que hi ha a Catalunya. ?Etiquetar en català hauria de ser obligatori, vist el mínim cost econòmic que representa?, assegura Vidal.

    Iniciatives diverses

    Quin és, doncs, el problema? Que fer-ho acaba essent una qüestió de voluntat empresarial. En aquest sentit, l'ADEC insisteix que hi hauria d'haver més suport de les administracions per engegar una campanya de conscienciació. D'iniciatives se n'han desenvolupat diverses. Una ha estat la que s'ha engegat juntament amb la Plataforma per la Llengua, en què s'ha demanat a grans empreses i administracions que consumeixin productes etiquetats en català. Un exemple: que les aigües dels plens institucionals siguin en català. L'efectivitat, però, ha estat relativa.

    http://www.avui…gn=rss&f=Avui+
  • manolito
  • i
  • 67 visitants

Aquesta llista està feta a partir dels usuaris actius durant els darrers 20 minuts.

Programació








Altres webs d'enllaços